Citroën XM mekartips -> Motor -> Olja
Motorolja
  uppdaterad 2008-10-15             Sidan under uppbyggnad!
XM break -93

Oljebyte: Till toppen av sidan
Oljebyte, principmetod
- Varmkör motorn.
- Öppna oljepåfyllningslocket (oljan rinner lättare ur då).
- Lossa oljetrågspluggen. Pass på att du inte tappar pluggen i hinken du har att samla upp spilloljan i. Akta – oljan är varm! Använd gärna plasthandskar, spillolja är inte nyttigt på huden.
- Tappa ur gamla oljan.
- Fyll nya filtret med olja innan det kommer på plats. Det gör att oljetrycket kommer upp på ett par sekunder och det blir mindre luft som pumpas runt i systemet.
- Skruva dit det nya oljefiltret.
- Lite olja skall finnas på gummitätningen.
- Filtret skall dras åt med handkraft.
- Fyll på med en bra olja och starta igen för att kolla täthet vid filter och oljeplugg.
- Kolla efter en stund nivån på oljestickan - inte över strecket.
- Gamla oljan och filtret lämnas till miljöstation.

Oljebyte
   Mark K 2000-09-16: I am about to attempt my first ever oil and filter change on my Citroën CX 25TRi 1988. Would greatly appreciate any basic instructions or advice. My plan is to do the following:
1: Raise the car on two 2-tonne axle stands and warm up the engine.
2: Drain old oil and remove the old filter.
3: Fit new filter and refill with replacement oil.
  Benjamin R:  The best way to remove the oil filter is by using a wrench which attaches to a rachet. It consists of three prongs which tighten as you turn the rachet. You will also need one long extension-bar. Laying on your back under the car (properly supported!) have the rachet and extension-bar ready in one hand, with the other manipulate filter tool up to the filter, then insert the rachet and extension through the clear route and onto the tool - you are now ready to undo the filter with no fuss!
  Gerry D:  I would warm up the engine until the electric fans cut in, then carefully open the sump plug. It is also recommended that you wear protective gloves. You can buy 'surgeons' gloves at most supermarkets. Old lube oil is carcinogenic nasty stuff. If you were to put synthetic oil in the engine, it will do a serious flushing job within the first 1000 miles due to the various detergents it contains. You may find your engine springs a few leaks as the synthetic cleans away old deposits that were helping to keep oil in! If you decide to change to synthetic, it is advisable to change the oil & filter after 1000 miles.
  Shane L: It is very simple to change the oil filter usually - except for the first time. If the last person that changed the filter tightened it up tight it's a bast*$# to remove, however mine is simple. Snake you arm in around all the lines/hoses/wires/crap in the way, gently grab the end of the filter, unscrew with 2 fingers and a thumb (demonstrating how loose I tighten the sucker up. It's never leaked yet!). All up takes about 5 minutes to change the filter.

Rengöra oljetråget
   Bert 2001-02-20: Jag har skrapat mycket asfalt ur oljesumpar, den blir till just där när man inte har bytt olja på ett tag (läs aldrig). Det kan vara en nog så god gärning att hålla motorn ren inuti.   Hans H: Gegg i motorn blir det ganska fort om man inte byter olja. Redan efter 3.000 mil kan de se för dj-gt ut om bilen varit körd korta sträckor. Renhållning är en dygd om man säger så.

Oljekvalitet? Till toppen av sidan
Motorolja från Biltema?
Läs diskussionen på Citroënakuten                                               

Vilken oljetyp?
  Lasse S 2002-11-14: Tänker byta olja i min Xsara 2.0. Någon som vet ifall det är någon skillnad på den billiga syntet-oljan på varuhuset (t ex OBS) och den dyra i Cittra-butiken eller på macken?   Peter K: Att köpa billig olja är som att spela rysk roulette: har man otur smäller det, och chansen är en på sex... Ex.vis Biltemas olja är opålitliga - jag har en god vän som hällde det i en Merca och fick motorn utsliten på 100 mil. När han hörde motorn slamra tappade han ur oljan. Den var tunn som fotogen, och hade noll smörjförmåga. Själv skulle jag nog vilja föreslå Quaker State som är en mycket fin mineralolja. Den har bättre vidhäftningsförmåga än syntet, vilket gör starterna skonsammare. Visserligen kostar den en del, men det är betydligt billigare än renovering eller byte av motorn.
  Peter L: Håller med. Är man det allra minsta intresserad av bilar så undviker man Biltema som pesten. Jag provade Biltemas växellådsolja för några år sedan på en gammal Mazda. Med den oljan så var bilen i princip omöjlig att växla utan skrap och överhuvudtaget svår att växla. Vid byte till dyr olja (Red Line) blev växellådan som nyrenoverad, inte ett skrap och växlingarna gick som en smörkniv i smör. Sen finns det folk som hävdar att uppfyller oljan bara specificationen så är den ok. Men, en specification är bara en minimigräns som tillverkaren måste uppfylla. Det är som att säga att en Lada uppfyller alla specifikation på bilåkning. Men jag ställer lite högre krav än så, därför kör jag Citroen, för övrigt med Quaker State (son trots allt är ganska billig) sedan några år med gott resultat.
  Henrik W: Sedan jag köpte min första bil 1986 har jag alltid kört på billiga oljor - ofta från just Biltema. Att jag gjort det beror nog på att jag ett tag jobbade på Lantmännen och där sålde bland annat olja. Då fick jag veta hur specifikationssystemet fungerar. Jag lärde mig vidare en ganska sund skepsis mot försäljningssnack eftersom jag under denna tid också fick veta den exakta skillnaden på det bonniga oljefabrikatet Agrol och det raciga Mobil. Svar: flaskans utseende och prislappen. Mycket har gått sönder på mina bilar, men aldrig har jag haft några problem med själva motorerna. Nu har jag förvisso bara ägt bilar av två fabrikat, Renault och Citroen, så min erfarenhet är ju något begränsad. Men med tanke på att jag snurrat några varv runt jorden med bilar smorda av Biltema, Tapp och andra lågprisfabrikanter, så anser jag att man utan tvekan kan använda dessa oljor.
  Thomas L: Det enda man kan tillägga är kanske att helsyntet-oljorna smörjer bättre vid låga som höga temperaturer och att det blir mindre avlagringar i motorn efter dem. Dagens moderna ofta högvarviga motorer bör man nog köra på syntet. Veteraner bör man nog köra på mineral. Orsaken torde vara att i dagens motorer är materialval, kylning, spel mm anpassat till syntet. Vet inte hur det är nu men tidigare tillverkade Mobil oljan åt Lantmännen. Sist köpte jag en 20 liters dunk helsyntet på Lantmännen för ca 800:-, det tycker jag är ett hyfsat pris.

Syntet eller mineral?
  Latitud 2003: I ditt program på TV tog du upp frågan om olja. Jag blev lite fundersam när du sa att syntetoljan var den bästa. Jag har en Chevrolet Astro -88. En kunnig person sa till mej att jag endast ska använda mineralolja till denna bil. Syntetoljan gör att den sotar igen, och dels att bilar från och med 1992 går bäst på syntet. Hur ligger det till med detta??? Bosse   Bosse bildoktorn: Sotar igen? Nej då, men jag blir så gott som dagligen idiotförklarad när jag försvarar metoden att hälla syntetolja i gamla motorer. Här kommer mitt försvar: Vissa syntetoljor är lite duktigare än mineraloljor på att lösa upp gammalt sot inuti motorerna. Men även en BRA mineralolja är oerhört duktig på att lösa upp skiten och ingen vill väl hälla en dålig olja i sin motor? De motorhaverier som skett efter byte till syntetolja hade ändå skett - oavsett oljetyp. En del påstår att syntetoljorna är så tunna att de inte stannar kvar på motordelarna efter stopp och därför orsakar slitage vid nästa start -detta gäller bara dåliga syntetoljorna med dålig vidhäftning. En bra syntetolja har lika bra vidhäftning som en mineralolja, men ett bredare viskositetsregister, exempelvis SAE 5-40. Den är därmed också mer lättflytande i rumstemperatur. Den fruktade avrinningen sker däremot vid temperaturer över 100 grader C och då är bägge oljorna (SAE 40) lika lättflytande! Eftersom 90 % av slitaget i en motor uppstår vid kallstart (motortemperaturer under 60 grader C) och många motorer har smala kanaler till topplockens genitialier är ett brett viskositetsregister mycket viktigt. En bra syntetisk olja rinner lättare när den är kall, tål högre temperaturer utan sotbildning, ger lägre friktion och tål högre belastning. Ändå kan oljetrycket sjunka något om man häller den i en gammal motor. Det beror på att syntetoljan ger ett lägre strömningsmotstånd och flödar rikligare, varför den också kan ge ett lägre tryck på oljetryckskontakter som är inställda för mineraloljor. Oljetryckets funktion är dock inte att smörja utan att ge ett tillräckligt stort flöde. Trycket bygger motorns lager upp själva. I ett vevstakslager ligger oljetrycket exempelvis på sisådär 300 bar - men det kräver ett flöde på 3-5 minutliter olja. Eftersom syntetoljan ger ett högre flöde innebär ett något lägre tryck ingen risk - såvida inte motorn redan är så sliten att ett haveri kan uppstå oavsett vilken olja som används.
  Kim (BaZuki-forum):  Eftersom jag jobbar med oljor så tänkte jag ge lite information kring detta ämne. Fördelarna med en syntetolja är att
- den inte oxiderar lika mycket vid höga temperaturer
- den bildar en oljefilm som motstår högre tryck än en mineralolja.
- den lämnar väldigt lite avlagringar i motorn.
- du kan köra längre mellan oljebytena.
- den har stabil viskositet
- den blir inte lika trögflytande vid låga temperaturer vilket annars kan ge problem för startmotorn att dra runt motorn. Syntetoljor finns med väldigt brett viskositetsregister vilket gör att man får ett bredare temperaturområde. Det optimala är naturligvis att välja en olja för just den omgivande temperatur man kommer att använda motorn i men vem har lust att byta olja när termometern åker upp och ned varje dag. Så multigrade oljor är det som nästan uteslutande används idag tex 5W-50 som de flesta syntetoljor klarar idag. Mineraloljorna får ett smalare temperaturområde tex 20W-50. Sedan finns även singlegrade oljor, som idag används till "äldre" motorer i veteranbilar eller motorcyklar. Enkelt förklarat så anger det låga värdet tex 5W (där W står för winter)hur bra oljan klarar av låga temperaturer och det höga värdet tex 50 hur bra oljan klarar av höga temperaturer.
Nackdelar med syntetoljan kan vara:
Om den hälls i en motor som har körts på mineralolja och oljebyten ej skötts så bra så har mineraloljan i dessa fall oftast lämnat massor av avlagringar i motor (brukar synas om man lyfter på ventilkåpan som en svart äcklig sörja). Vad syntetoljan gör då är att den löser upp dessa avlagringar och detta kan i värsta fall resultera i motorhaveri. På äldre motorer så kan syntetoljan ha en negativ effekt på packningar och packboxar vilket kan resultera i att motorn börjar läcka olja. OBS! Alla oljor är idag blandbara med varann oavsett om det är mineral eller syntetoljor, det enda som kan hända är att om du har en väldigt bra olja i motorn så kan du genom att hälla i en sämre olja försämra dess egenskaper.

  Rallyharry 2006-04-29:  Har läst en massa inlägg om syntetisk eller inte syntetisk olja - den syntetiska lär ju lösa upp "skiten" som kan finnas och sen sätta igen kanaler, någon som har en uppfattning vilken olja som är bäst?    Råger:  Mycket skitsnack om syntetolja därför att folk inte förstår vad det är. Visst det löser skiten, men det sätter inte igen kanalerna, snarare öppnar dem, skiten lossnar ju inte i stora shok utan den just löses upp. Eftersom det är hydrauliska ventillyftare i din bil, kan motorljudet ändra karaktär om motorn är hårt igenbeckad, kan rent av bli lite mera slamrig i ventilerna, men totalt sett mår motorn bättre. Om oljan blir svart väldigt fort bör du naturligtvis byta olja och filter igen. Köp ett oljefilter av känt märke. Jag kör på Biltemas helsyntetolja 5W50 som uppfyller erforderliga specifikationer med god marginal, tillverkad av samma tillverkare som gör Statoils motoroljor, samma basolja och samma additiver. Dessutom är Biltemas syntetolja så pass billig att det inte finns någon anledning att köra på något annat än syntet.
Helsyntetisk motorolja 5W–50 4 liter 250:- (62:50/litern), 10 liter 550:- (55:-/litern).
Helsyntetisk motorolja 5W–40 4 liter 219:- (55:-/litern), 10 liter 499:- (50:-/litern)

-31°C i Canada
  Blair A 2002-01-30: Just because I could, I got my trusty 1988 CX(A) 25 Prestige out for a little 30-minute drive this evening. Why is this significant? Well, the indicated temperature on the (accurate) thermometer on my garage was -31°C. The car worked wonderfully well - the shifting (automatic) was a little delayed and choppy and the ride was a little rough (I use Esso hydraulic fluid which is rated to flow at -60°C). The car is kept in a non-heated garage with an in-line cooling system recirculating heater for the motor, a battery warmer blanket, and an interior warmer. It starts just like it does in the summer. I just thought I would brighten everyone's day and allow you to realize how unfortunate you are that you can't share in the ongoing adventure that is Canada...   Gary D: What weight oil do you have in there?
  Blair A: I use Castol GTX 5W30 in the cold. In the summer, that's changed to 10W40. I was toying with the idea of changing out and replacing with Castrol Syntec, but I haven't heard anything on the list and absolutely convinces me to make the leap to synthetic yet. Anti-freeze is also Castrol and is mixed at the ratio of 60% Anti-freeze to 40% water.

Oljans färg?
  Henrik 2002-11-14: Vad ska motoroljan ha för färg? Min är mörkbrun men knappast väldigt mörk.   Karl (N): Oljen har jo flere oppgaver, ikke bare smøre. Den skal også transportere vekk sot og urenheter i motoren og i tillegg kjøle ned deler av motoren der innvendig der ikke kjølevæska kan være. Fargen på oljen trenger ikke ha så mye å si. Noen oljer er mørke når de er nye også. Det som ikke skal forekomme er at oljen er hvit eller grå, da har du lekasje mellom olje og kjølevæske. Vann i oljen.
   Dersom en motor har gått med feil forbrenning blir det sot og avleiringer. Dette fører til at ventiler og tettninger ikke blir 100% og at stempel fjærer kan sette seg.

Farbror Bo berättar om oljor
  Farbror Bo 2007-04-12: Tänkte lägga fram några rader om mina privata forskningar om ett väldigt halt ämne - mycket pengar på spel där i den branshen och blir nöjd om kan bidra med att upplysa och informera så man väljer rätt enligt behov utan att det kostar skjortan...
   Var så goda: Någon på forumet ville ha hjälp när det gäller val av olja. Väldigt "halt" ämne. Privat forskade jag i 4 år, blev besatt av oljor i samband med ett uppdrag på Volvo (är konstruktör på dagtid) så varför inte dela med er det jag har lärt mig. Självklart min egen tolkning och åsikt, upp till var och en att acceptera eller inte. Kort, koncist och helt opartiskt:
   8 fabriker i världen tillverkar den syntetiska basen polyalfaolefiner (PAO) eller "grupp4”-oljor. I kemivärlden existerar som ”oligomer olefin”, ”poliol ester”, ”ester dibasic acid” etc. Framställs från kolväten med låg molekylvikt genom polymerisering till hög molekylvikt och önskvärd viskositet.
   En kemisk framställning från Inovene, ExxonMobile, Neste, Ineos, Chevron-Philips, Chemtura och Niznijkamnefthim.Vet ej om andra aktörer under tiden hunnit blanda sig in i spelet. Tillverkas i USA, Belgien, Frankrike, Canada, Ryssland.
   Varför behövs PAO? Oxidationsstabila polymerer med ursprungligen högt viskositetsindex (VI) klarar extremt höga tryck, låga och höga temperaturer, lång livslängd etc. Ämnade till att ”misshandlas”. En superdyr superolja. För jetmotorer, gasturbiner t.ex. Men i bilvärlden numera ställer ökade kostnader för service och miljökrav press på biltillverkarna som ställer krav på kemiindustrin som vill ha ordentligt betalt för ansträngningen. Från oss konsumenter.
   För bilmotorer var PAO förut överflödiga, men tendensen är att klämma ur mindre cylindervolym större effekt, samt minska oljevolymen i motorn och förlänga oljebytesintervallerna och minska bränsleåtgången. Som gör mig galen, hur går det ihop? Som tekniskt kunnig förstår man att det kommer att krävas olefiner, annars brister det någonstans.
   Min egen forskning sökte svar på frågan vad vi konsumenter häller i oljesumpen – det vi tror på, genom färgglada ”top of the art”-varor eller det som verkligen krävs. Därför att 8 fabriker absolut inte räcker till att leverera en nödvändig ingrediens i moderna oljor. En bråkdel av det totala behovet är olefiner, (estrar, polyglycol är tyvärr inte riktigt samma sak). Resten är mineralolja. 400 000 ton/år(metriska ton) mot 420 000 000 ton/år (källa ”Lube World”). Man kan räkna ut i % en blygsam siffra. Kliver man däremot i en butik eller verkstad är uteslutande allt där ”syntet”. En och annan dammig dunk mineralolja väntar förgäves på någon hylla, för vem bryr sig om mineralolja längre?
   PAO behöver dock mineralolja och tillsatser för att fungera och att kallas för syntetisk motorolja. Men än så länge har jag inte lyckats få svar på hyr mycket är just andelen PAO i % av den totala basoljan, det vi egentligen betalar för den syntetiska delen. Ibland när jag lyckas hitta äkta syntet och läsa i säkerhetsdatabladen, står det t.ex. ”polyalfaolefiner och syntetiskt modifierade mineraloljor – 80 %...? Men hur mycket PAO? = inget svar.
   PAO behövs egentligen bara i extrema miljöer - om vi startar motorn vid Nordpolen och tävlar i Sahara samma dag, köra F1 bil, dragrace, rally etc. Allt annat förutom extrema förhållanden klarar modifierade mineraloljor (grupp 3 med VI över 120, grupp2 –VI 80-120). Att köra till och från jobbet, åka på semester, även köra hårt på Autobahn i flera timmar klarar med råge ovannämnda oljor. Grupp 1 är solvent raffinerad råolja med högre svavelhalt (blir 10W 30 efter förädling med tillsatser = ”husets olja”). Annars helt OK ”glidarolja”. Kan bli ännu bättre genom bättre tillsatser. Grupp 2 & 3 är utvalda råoljor förädlade genom vidare raffinering, hydrofinishing och hydrocracking för att likna PAO. Därför har Gr2 och 3 fått fäste på marknaden som syntet oljor som inte är riktigt sant. Kvalité och pris ökar med utvecklingen men grupp 3 blir aldrig lika bra som olefiner. Kampen kommer att bestå, konkurrensen kräver att folk måste överleva.
   Men… En bilmotor går inte att ”lura” med vad som helst, ställda krav är till för att följas, även om det står ”syntet” på flaskan vi köpt i god tro. Benämningar som "helsyntetisk", ”halvsyntetisk” används friskt (missbrukas heter det) ofta av mycket kända och mindre kända märken som säljer grupp 3 och även grupp 2 under namnet ”syntetisk formula”, ”syntetisk baserad”, ”kemiskt modifierad” osv. Mycket sämre olja är det inte, men det är vilseledande, missvisande information. Castrol är ett exempel med bara 2 äkta syntetiska oljor i sortimentet, Shell har en artikel, Statoil två eller tre, OKQ8 lika många, Mobil har större utbud. De flesta kör med samma recept – till 0W produkter - olefiner och estrar + Gr 3, till 5W ibland olefiner, estrar och resten är modifierade mineral (Gr 2+Gr3) med tillsatser.
   Ett exempel med OKQ8 oljor. Jag ”dissekerar” i korthet tre artiklar: ”OK/Q8 helsyntet 5W-40”, ”OK/Q8 delsyntet 10W-40”, ”OK/Q8 Formula Excel 5W-40”. Samtliga oljor uppfyller stränga krav, ”syntetiska” i produktdatabladen. Men bara Formula Excel innehåller PAO i tillräcklig mängd enligt säkerhetsdatabladet, därmed dyrast. Och prisvärt. För den som vill kolla vad verkligen som finns i flaskan man köper, räcker det att läsa i produktbladen (beskriver egenskaper) resp. säkerhetsdatabladen (redovisar sammansättning). Varje större tillverkare (i fall respekterar sina trogna kunder) erbjuder på sin hemsida denna tjänst. För olja på helt syntetisk bas ska det stå ”polyalfaolefiner” ”polyol ester” (som Red Line använder) eller ”PAO” och inget annat som ”syntetiskt modifierade, formulerade någonting…” som kan vara hur bra som helst men inte olefiner. Diskussioner har startat rättegångar och etik är något vi bilägare behöver. Varför litar då oljetillverkarna på sina oljor och klistrar gärna etiketter med ordet syntetisk? Svar – tillsatser.
   Tillsatser är det som gör både ”PAO” och ”Mineral” till användbara produkter. Infineum, Afton, Akzo, BASF, Ciba, Chevron, Lubrisol, Crompton, Cognis, Rhein Chemie och några till kemiska giganter äger 90% av marknaden när det gäller tillverkning av ämnen som utgör mellan 10-20% av en liter motorolja. Hundratals andra tillverkare/blandare bidrar till det annars gigantiska utbudet av oljor och varje av dem tycks hitta sin egen unik formel. Men tillsatserna är knappast unika i kemivärlden. Det är doseringen, kombinationen, erfarenheten som gör en olja bättre än annan.
   Tillsatspaketet, (ca ¼ del) innehåller några huvudgrupper :
1. Viskositetsförbättrare - (ca25%) håller viskositeten i schack vid högre temperaturer. Namn: polymetacrylat, styren-isoprene (som PAO har mindre behov av).
2. Dispersants/detergents - (ca50%) förhindrar oxidation, rostangrepp, frätning på ickemetaller, skumbildning , håller smuts svävande i oljan, håller motorn ren kall som varm. Ja, listan är lång. Heter: sulfonater, phenater, sucinamider, (metallbaser, organiska ämnen) o.s.v.
3. Pour Point depressors – förhindrar paraffinet i oljan att kristallisera vintertid.
4. 10 % av paketet förhindrar metall/metall kontakt- molybdendisulfid t.ex.
   Allt skrivet hittills betyder att vem som helst kan starta sitt eget märke och heta t.ex ”Bastrol”, bara man betalar för varor, logistik, varumärke, reklam, certifiering eller sponsra F1. En dyr affär… Exempel: bara certifieringen till CJ-4 (för dieselmotorer 2006 och framåt) kostar runt 520 000 $. Innehåller 10 deltester. Jämför sedan med CG (omfattar 1994-9x som kostade 100 000 $. För nästan samma olja, i princip. Från nästan 5000 certifieringar1993 minskar volymen till cirka 1000 år 2005. Det är dyrt att certifiera och uppgradera befintliga, men förbättrade oljor. Den enorma kostnaden gör att mindre bolag som inte drabbats av storhetsvansinne men ändå vill vara med säljer bra oljor till bra priser (egna förslag kommer längst ner). Man kan inte idag, även med stora ansträngningar hitta riktigt dålig olja som gör att motorn rasar bara så där, då har man använt olivolja, eller eftermonterat för stor turbo, genomfört usel reparation/trimning.
   Vad blir det då i praktiken: Praktiska prover (Tidskriften ”Lube World ”som testar i oberoende lab.) visar: -samtliga tillsatser oavsett tillverkare börjar tappa egenskaper redan vid ungefär 600-700 mil användning och körstil, kallstarter, korta sträckor till/från har betydelse. -oxidation: är fundamental del av oljans föråldring – oundviklig resultat av förbränningen. -smuts: som produkt av detta är också bidragande orsak och riktig rening av oljan under drift är nödvändig för att säkerställa lång livslängd. 3000 mil är för långt vid ”stop and go”-körning. smuts 2: dåligt / ej bytt luftfilter gör att motorn andas turbulent luft från vägbanan som innehåller uteslutande sand, gjutjärnspartiklar från bromsskivor och fibrer/metaller från bromsbelägg. Hamnar i oljan täpper till filtret successivt så flödet minskar.
   Min egen åsikt: jag har inte hittills sett olje/luft filter tillverkade enligt standard som ska motsvara t.ex. hårda kraven som ställs på motorolja. ”30 000 km” stämplat på ett oljefilter är bara en siffra som inte är relaterad till verkliga förhållanden. Därmed är jag skeptisk till förlängda oljebyten. Filter vi köper räcker inte till oavsett vilka mirakel som lovas därför att rening av oljan under drift är uruselt konstruerat på samtliga bilmärken och modeller. Sedan urminnes tider finns det bara en pump som skickar runt olja genom pressat papper… Byt därför filter 2 gånger även om du kör äkta syntet och vill ändå byta olja vid 3000 mil. Värre är det med dieselmotorer som av sin konstruktion har tendens att späda ut oljan. Efter 800 mil är oljan ”färdig”. Vist går det att köra vidare men det på bekostnad av livslängden på motorn.
   Ok, några förslag : Swedol heter ett ”smultronsställe” för ”gamla” och nya ( i 20 liters dunkar) OKQ8 oljor från Nynäshamn Har butiker över hela landet. För den Som vill köra äkta syntet: ”Swedol 5W-40 helsyntet ” 4 lit. 177 :- + moms. Som är kamouflerad ”Q8 5W-40 Formula Super Plus” äkta PAO ( sek.datablad finns att läsa) ”Super Plus” blev uppgraderad till SL och blev ”Formula Excel”och ca 550 :- på macken. Uppfyller Volvo std för äkta syntet oljor ”std 97 467-54” En superolja. För bensin/diesel För den Som vill köra ”delsyntet” : ”Swedol 10W-40 delsyntet ” 4 lit -: 117 + moms. Kamuflerad ”Q8 10W-40 Extra Plus” Grupp3 olja ( sek.datablad finns att läsa) Blev ”Advanced” efter uppgradering till SL därmed dyrare. Uppfyller Volvo ”std 97 465-14” Mycket bra olja. För den modigaste: ”Q8 T 750” SAE 15W-40. 20 lit. kostar ca 500 :- (Gr1+tills.) Produktdatabladet fyller en hel sida A4. API CI -4/SL Passar bensin /diesel. Strängaste normerna för Volvo, MAN, Caterpillar etc. ACEA E7, E5, B4, A3.
   Den som tycker att ovanstående verkar konstigt, kör vidare som vanligt. Min enda avsikt var att väcka bilägarnas medvetande vid val av olja, upplysa om rådande missförstånd och köpa rätt för pengarna.
   Vi hörs. Farbror Bo.
  AcuraJan: Tackar för bra info. Jag sökte direkt och hittade www.swedol.se. De har en webshop, och kampanjpris på motorolja, 140 kr + moms för 4l - helsyntet. Bara synd att jag inte läste detta innan senaste servicen som jag gjorde nyligen. Denna olja är alltså bättre än Biltemas, fast Biltema har högre klassning?
  Frenchie: Jag tycker nog fortfarande att Agrol Spectra (5w-40) på 20-litersdunk är ett förbannat bra köp.
  Billy: Instämmer med Frenchie, det är en bra och billig olja. Jag kör med den i alla mina bilar.
  Datmbn: Fråga till Bo!! Du skrev att oljan innehåller 3. Pour Point depressors – förhindrar paraffinet i oljan att kristallisera vintertid. Vet du vad det är för ämnen??
  Farbror Bo: Svar till Jan och andra intresserade:
   1. Mineralolja (raffinerad mineral som basolja) funkar lika bra som äkta syntet (t ex. olefin oligomer, polyol ester som är ”handplockad” plast) i början, tills tillsatserna gör sitt arbete, men efter 700-800 mil börjar koksbildning, oxidering, (icke önskvärt viskositetsökning som följd) etc. att försämra oljekvalitèn. Tillsatspaketet som hjälpte till att hålla en viss kvalitetsklass är borta… Täta oljebyten hjälper inte till för livslängden (på motor) därför att oljan, oavsett tillverkare är riktigt smutsig i förpackning och det är oljefiltret som skall rena den. För motorolja på mineralbas är därför ämnets kvalitè (från världsdel) viktigt och förädling med tillsatser ger önskad produkt
   API (USA)-systemet (ex. kod SJ / CF); ACEA -Europa( ex. A3/B3 ) beskriver(garanterar?) kvalitén hos en slutprodukt . SAE systemet är en viskositetsklassificering, (ex 5W-40) beskriver multigrade oljor-deras flytbarhetsförmåga i en temperatur interval, men ej kvalitèn.
   Vad är oljekvalitè? Som slutprodukt (väldigt kort sammanfattning):
  • Lägsta flyttemperatur – pumpbarhetsförmåga

  • Flampunkt – lägsta temp vid bildning av antändbara ångor

  • Viskositet vid 40 Celsius

  • Viskositet vid 100 Celsius

  • Viskositetsindex – VI. Oljans stabilitet mot temperaturförändringar Högre VI = bättre olja. Normal VI = 120(Castrol GTX 3). Hög VI= 150-170 ( ex Red Line 5W-40 mm Castrol RS etc )

  • Viskositet vid hög skjuvhastighet/hög temperatur – HTHS test .Testet bestämmer oljans verkliga viskositet vid hög skjuvhasdtighet som i en vevstakslager tex.

  •    Allt ovanstående (och lite till) går att läsa i produktdatabladet för resp.produkt.
       Äkta syntetisk basolja(olefiner och estrar med ursprungligen hög VI =120-140)klarar av ovanstående normerna med råge utan så stort behov av tillsatser därmed är lång livslängd med bibehållen kvalitè självklara. Som slutprodukt är: Castrol Formula RS 0W/40; Shell Helix 0W/30; Statoil Laser Way 0W/30; Q8 Formula Super plus 5W/40, Swedol helsyntet5/40 och många andra. Jag har läst produkt/säkerhetsdatabladen. Därmed godkänner priset. Agrol Spectra? - varför inte, om den uppfyller definitionen om helsyntetisk olja av grupp4 som bas (olefiner och estrar). Mycket höga effektuttag ur mindre cylindervolym, väldigt snäva toleranser i moderna motorer kräver medvetet val av olja. Vissa motortillverkare (Audi, Ford) skräddarsyr särskilda oljor därmed priset på upp till 200 kr/litern. Man kan vara slavisk eller inte om vi hjälps åt på forumet. Och är man däremot ”oljemedveten” då är det lätt att översätta fakta och anpassa köpet efter sin plånbok och behov. Hittar man Swedol eller Agrol spelar ingen roll, bara vi inte är grundlurade prismässigt och betalar överpris för något som inte är äkta. (Men man skall inte ”missbruka” syntetolja som kan ha frätande effekt på packningsmaterial på äldre motorer )
       Genom ”hydrofinishing”, ”hydrockracking” tillverkas mineralbasolja (grupp 3 är billigare att tillverka) som ingår i tex. slutprodukter som : Castrol TXT Softec 5W/30 helsyntet, Shell Helix Ultra 5W/40 helsyntet, Statoil Laser Way 5W/40 helsyntet , Q8 Super Syntet 5W/40 .Det är bra oljor, inga tvivel. Men för benämningen ”helsyntet” betalas 150-160 kr/liter eller 400-600 kr/4liter. Det är på tok för mycket för en principiell bedrägeri (tycker jag).
       2. Oljepriserna drivs av en marknad som är väl orienterad mot en bilägare som är märkesinriktad, välbetald och inrutad i påståendet att pris och kvalité går hand i hand…ibland. Och varje gång Alonsos hjälm syns i TV-rutan då betalar vi en slant med hoppet att resultaten av all utveckling inom motorsport hamnar i våra bilar, hoppas vi. Tyvärr är vi så vana att påverkas först av reklam. Fakta som är så tidskrävande kommer i andra hand, men det skall alltid finnas att komplettera helhetsbilden. Vi bilägare behöver detta. Ledsen om jag startar en debatt men allmänt är jag besviken på en eftermarknad som jag har varit verksam i så många år och som har omvandlats till en gigantisk industri där den enskilde bilägaren ska vara en vilsen ”mjölkko” och tittar man på det totala kostnaden för service och reparationer undrar jag om idag gör vi bättre bilar, hela det här duttandet på verkstan stup i ett…
       Svar till datmbn: Vax( parafin) i mineraloljor kristaliserar vintertid och komplett "devaxning" är ej ekonomisk därför används: (eng. benämning) - wax alkylated naphtalene, - wax alkylated phenol, - polymetakrylates. PS.Jag sågar ingen motorolja. Men för mellanskillnaden i pris är det bättre gå på bio eller köpa öl och pizza...
      Göran W: Det är mycket intressant att läsa Farbror Bo´s utläggningar om olja. Tyvärr är man så okunnig att det lätt blir som det gamla skämtet: Det låter enkelt men vänta bara tills jag förklarat! Det skulle onekligen vara en välgärning om du skulle vilja göra en liten rekommendationstabell med olika parametrar: Åretruntkörning, Sommarkörning, Söndagsåka, mm. för både äldre och nyare modeller/motorer. Eventuella skillnader mellan "nybil" och sliten motor. Gärna även med ett budgetalternativ för dem som har begränsad plånbok. Ämnet som sådant är ju ibland liktydigt med religion men fakta är mycket välkomna!!!
      Farbror Bo: Till Göran W :
       Jag kan uttala mig (rekommendera) för motorer äldre än 2000. Man ska respektera motortillverkarnas krav och att vara för snål kan vara dyr affär… Särskilt är de nyaste dieselmotorerna extremt påfrestade, så följ instruktionsboken. Jag har alltid experimenterat för att tänja på gränserna och kolla ”läget”, då får jag bekräftelse… Jag hade en MB 240D – 79. Hela vänstersidan renoverades med Biltema delar : bromsar, framvagn, fjädrar, bussningar, vajrar – ja, allt som fanns tillgängligt. Högersidan blev Mekonomens. Körde i 5 år utan att ens märka någon skillnad…Därmed dödade jag en debatt för mig själv…Galen eller? Personligen skulle jag använda Swedol (det är ju Q8 rakt genom) 5W-40 helsyntet i samtliga nya motorer – diesel biodiesel biogas etanol, turbo, trimmade etc, samtidigt vill jag inte att någån på forumet lider av mina råd. Men nu till ämnet: Är en motor sliten – dålig kompression, slitna oljetätningar, packboxar etc. då är det givet att ingen olja hjälper eländet. Sedan är det enkla val med tanke på pris och data från Swedol. Det är inte så att jag predikar för Swedol, utan det är bara fakta och pris som lockade mitt intresse. Besökte nyligen Agrol på nätet: det finns produkt/säkerhetsdatablad. Om Spectra är prisvärt på 20 lit. dunk, så varför inte. ”F1Zenith” är på syntetisk bas - för nyare motorer helt ok. Fast priset vet jag inget om. Bara man inte betalar 600 kr/4liter
       Alt1 – budgetvarianten (men bra!)
  • För motorer äldre än 1985–86 (med eller utan turbo bensin/diesel, åretrunt ) – Q8 T 750. Pris 20 liter = 457+ moms. Så prisvärd och bra. Tillverkad på mineral bas – då är man säker på att oljan är kompatibel med packn.material. SAE 15W-40. Passar utmärkt bensin och diesel. Klass: API CI- 4/SL: ACEA E7, E5, E3, B4, B3, A3. Uppfyller och överträffar väldigt stränga krav från: Volvo, MAN, Cummins, Caterpillar. MB etc. (Vi får inte glömma att entreprenadmaskiner jobbar på full gas livet ut – våra kära bilar ibland…) Byt vid 1000 mil. Lägsta pumpbarhet : -25 (är det kallare, kör med Swedol delsyntet 10W-40, klarar -30) Viskositetindex: 135 (helt ok). Viskositet vid 40 Celsius :104. Viskositet vid 100 Celsius : 14. För mer info: besök OkQ8.se

  • Alt 2. lite dyrare: Swedol delsyntet 10W-40 – Endast 4l dunk . mineralbas, åretrunt-olja, alla motorer förutom turbo (helst helsyntet i en turbomotor!). I fall 5W-40 helsyntet förorsakar läckage ( PAO är frätande mot vissa packn.material, tyvärr.) då är det mycket bra alternativ. Pris (ofta hamnar i kampanjpris ) 117 +moms, tror jag. Byt vid 1000 mil.

  • För motorer 86- 2000, även för bensinmotorer från 2000 till idag och även äldre än 86 med turbo eller högprestandamotorer skulle jag själv utan tvekan använda Swedol (Q8 5W-40. Oljan är en budgetvariant för helsyntet – ca 250 spänn för 4 liter och överlägsen prestanda. Det är billigt. Byt vid 1500 mil. Det ända orosmomentet är hur tätningar i äldre motorer accepterar den syntetiska basoljan? För toppmoderna dieslar skulle jag följa instr.boken. I allmänhet gäller: kallstarter och korta sträckor -1000mil max+oljefilter av bra kvalité - långkörning (Sverige): – 15000mil max+oljefilter av bra kvalité (gärna ej Biltema). -turbo, husvagn, Autobahn, hårdkörning, Spannien etc.: äkta syntet eller 20W50 om inte tätningarna tål syntet. - tävla 10W-60 (dyrt) Red Line, Castrol (ex Mekonomen)
  • - byt luftfilter, jag menar verkligen - byt luftfilter. Jag har sett ( och sparat!) 10 – 12 år gamla luftfilter som borde bytas vid de obligatoriska service besöken på en märkesverkstad. Skandal! Byt efter varje 3-4000mil Det är en billig satsning. Framförallt för dieselmotorer som kräver mer luft, skulle jag rekommendera 2ggr/år
  • -håll oljenivån gärna vid det översta strecket. Det brukar skilja ca en liter mellan gränserna och det är för mycket underskott vid hårdare körning. Lycka till.
       Ta med en nypa salt det här med ”försämrad oljekvalitè”.Våra bilar skrotas pga. rostangrepp, sällan pga. motorslitage Det händer på sikt och inget direkt just nu. Det som händer är att om motorn är en högpåfrästad turbo är det synd om turbon som får smörjas med bränd och oxiderad olja. Helst en högkvalitativ olja med längre bytesintervall än sämre kvalité och täta byten. Oljebyten vid 5000 km är onödigt ofta, även om det står i instr.boken - då gäller det äldre bilar och då fanns inte olja med dagens prestanda. Den största skillnaden mellan äldre och nya oljor är det att då i tiden blev motorn smutsig och oljan ren, nu är det tvärtom. Så ska det vara. Svart olja= bra jobbat.
       I en oljespecifikation står max. tillåten mängd av hårda partiklar(metaller, oxider, keramer etc) som inte ingår i sammansättningen men följer med oljan från ledningar, pumpar, tankar osv.Det lärde jag mig på en transmissionsavdelning på Volvo som var extra noga med renheten. Jag tycker att filterbyte vid 500 är lite overkill, vi i många fall använder sällan oljans toppegenskaper. Det finns en kille Västerås som byggde om oljesystemet och med extra rening kör 8000mil. Honom vill jag träffa nån gång… Q8 T 750 klarar av upp till 10000 mil i en lastbil. Otroligt men det tror jag på. Ordentlig rening och kylning ger effekt,det vi saknar i våra bilar…tyvärr.
  •   Anbj: Så här säger Fram om oljefilter.
      Kjell H: När jag köpt en gammal bil (köper inga nya), brukar jag tappa ur den gamla svarta oljan och ersätta den med ny (Agrol Spectra). Efter 200 mil är det dags för filterbyte och då känner man på vikten att filtret är fullt med skit. Efter ytterligare 2-3 hundra mil, olje och filterbyte (mycket lättare). Sen kör jag max 800 mil mellan bytena. Bryr mig inte om vad biltillverkarna och oljebaronerna rekommenderar. Oljan innehåller en massa mjukgörare och andra finesser med begränsad livslängd. När dom slutar verka(runt 1000 mil), kan man lika gärna köra på gammal spillolja, den smörjar också. Spilloljan är bra till rostlösning på diverse bildelar och skruvar, men inte i motorn. Många har ju problem med ventiltätningar och annat på sina bilar. Hade oljan bytts i tid, hade det inte varit några problem. Även den billigaste extrapristoljan är bättre än gammal olja. Personligen använder jag enbart Agrol Spectra, kan vara snål annars, men den är inte dyr. Har man en gammal bil som drar olja, skall man inte fylla på. Byt olja, kör max 500 mil och byt igen, stor chans att den slutar ta olja. Om man däremot fyller på olja hela tiden, drar den bara mer, testa.
      Anbj: Några ord till Farbror Bo. Det är glädjande att du lagt så mycken möda på att läsa på. Tack dessutom för att du lagt möda på att dela med dej av kunskaperna. Det märks att du lärt läxan att det är det enda som fungerar i ”oljereligionsträsket” är att vara påläst. Jag kan själv för lite om oljor för att resensera dina redogörelser. Kan bara konstatera att inget av det du skrivit går på tvärs med det jag tidigare visste. Har dessutom kasserat in en och annan aha-upplevelse. Ser fram emot mer från dej.
      AcuraJan: Lidl säljer motorolja med klassning SJ/CF (tillräckligt för min Xsara -03) som är tillverkad i Tyskland. Det står inget om syntet på framsidan, men läser man det finstilta står det att den har syntetiska tillsatser. Nackdel? jo "bara" 15W40. Det duger ju att köra på på sommaren, och för mig även på vintern eftersom jag har varmgarage. Pris? 119kr för 5l om jag minns rätt. Är denna olja jämförbar med t.ex. Biltema? (bortsett från 15W).
      Farbror Bo: Några rader till AcuraJan:
       Snälla Jan, köp inte ölja på Lidl oavsett hur den är klassad, den är kanske ok för pengarna men det finns mycket bättre alternativ, läs gärna vad jag rekomenderade i tidigare inlägg. Vill du köra 15W/40 köp på Swedol 20l. "Q8 T 750"- absolut topkvalitè för bensin/diesel.kostar ca 450+, då för du en literpris på ca 30 kr. En gång till -den här oljan på mineralbas slår allt som hela marknaden erbjuder.Gå in på q8 hemsida och läs produktdatabladet för oljan- ett så omfattande godkännande från så "tunga" motortillverkare är svårt att hitta.
      AcuraJan: Har inte tänkt köpa Lidls olja, men dunkarna står där och lockar med lågt pris. Att köpa 20l dunk är nog inget för mig, Xsaran ska ha tre liter. Minst 5W vill jag nog använda, för säkerhets skull, då jag inte har motorvärmare heller, man står ju inte alltid i garaget. Under åtta timmar på arbetsparkeringen hinner motorn bli ganska kall också. Kom på en fråga till, 5W30 olja eller lägre ska vara bränslebesparande. Av någon anledning är denna olja ofta någon/några hundringar dyrare. Blir förbrukningen märkbart lägre med denna olja? Kanske så låg att det lönar sig?
      Farbror Bo: Till AcuraJan:
       Din Xara automat skulle trivas utmärkt med helsyntet 5w/40 från Swedol med bytesinterval 1500 mil. Varför? 1.du har en ej turbopåfrestad vanlig motor. 2.automatlådan gynnar motorn och belastar optimalt d.v.s genom automaten får du garanterad nästan dubbell livslängd på allt som roterar inklusive resten av drivlinan och upphängning. 3.för ca 250 kronor får du i oljevärldens bästa skydd - så bra är äkta syntet på polyalfaolefins bas. Det som är synd är att vid nästa oljebyte kastar du bort olja med oförändrade smörjegenskaper fast med rester av förbränningen som kan inte avskiljas med dagens (i våra bilar) reningssystem, tyvärr. 4. 5W/30 har "för tunn" övre gräns och jag skulle föredra skydd istället för besparing som är bara några kronor totalt, därför äkta syntet 5W/30 är svårt att hitta under 120kr/lit. Hittar du billigare då är det inte äkta syntet som använder syntetiska estrar =svindyrt. Då sparar man inget genom att använda 5W/30... egentligen. 5.Ang bränslebesparing:det specificeras ett teoretiskt värde på ca 2.5% för avsedda oljor men hur märker man det? Jag skulle inte lita enbart på en färddator, det är så många andra faktorer som spelar... vi märker inget - det är ett lab.test som avgör, därmed ett + i reklamsyfte.mvh Bo
      Kjell H: För er som inte blivit tillräckligt förvirrade, rekommenderas senaste AutoGenial(217).

    Oljefilterbyte: Till toppen av sidan
    Oljefilterbyte V6
      Påberg 2008-10-09: Jag har ju skaffat mig en XM V6 Break -93 som gått 33.100 mil. En bra rutin med "ny" bil är ju bl a att byta olja och oljefilter, har jag lärt mig. Är det något jag behöver veta för att göra detta byte på V6:an? På CX är det ju viktigt att man vet hur man gör om man skall få till det....)   Kjell H:  Bara att du bör ha ett annat oljefilterverktyg, inte så mycket plats framför. Biltemas universalöppnare (köksavdelningen) 20-320 är bästa verktyget.
    Biltema 20-320
      David H:  If you lift the car right up and support the suspension (just so it cannot collapse). Slide under it on your back and look up between the radiator and the front of the engine. You can see the filter sitting there, just watch your knuckles on the exhaust as its usually pretty warm there after running the engine to warm the oil through. Quite an easy job really. Just don't do my usual trick......... Make sure you've got a sump plug washer.

    Typ av oljefilter: Till toppen av sidan
      Påberg 2008-10-09: Köpte oljefilter idag till V6:an. Fick Mann W840. Korrekt filter enligt www.bildelskatalogen.se Mann W840

    Oljenivåmätare: Till toppen av sidan

    Oljeläckage: Till toppen av sidan
    Oljeläckage - vevhusventilationen?
    Bosse Bosse bildoktorn i SR P4 2007-04-14:
    Margaretha:   Jag har oljeläckage på min Volvo S60. Det rann olja under bilen. Verkstaden hittar inte orsaken. Var kan det komma ifrån?
      Bosse:  Det kan vara vevhusventilationen som är igensatt. Den tar hand om övertryck i vevhuset som bildas av gaser som sipprar förbi kolvringarna. De behöver ventileras ut, går via en slang och matas in i motorn så de förbränns. Om denna är igensatt bildas övertryck och oljan trycks ut någonstans i någon koppling eller skarv.

    Oljetryckskontakten: Till toppen av sidan
    Oljeläckage?
      Maak 2004-06-11 Motorn har börjat att läcka en del motorolja från den högra bakkanten ungefär vid drivaxeln. Har svårt att hitta källan till denna läcka, finns det något ställe som dessa motorer börjar läcka ifrån? Tror eventuellt att det kommer från packningen kring sumpen. Är denna packning krånglig att byta?   Pål 2008-01-21: Hadde en lekkasje fra oljetrykksbryteren på min 22TRS, samt at lampa lyste, først på tomgang så konstant. Etter tips fra Jon tok jeg av varmeskjoldet over eksosmanifolden og kom til bryteren. Den byttet jeg med en ifra 25diesel så den passer om noen lurte på det. Om den jobber på samme oljetrykket vet jeg ikke. Samtidig strammet jeg etter boltene på bunnpanna 1/4omdr. (de satt veldig lett) og puttet på en boks med "lurium" som tetter oljelekkasjer på motor. Endelig slipper jeg å se at det ligger dammer med olje etter meg.
      Maak Felet fixat, det var oljetrycksgivaren som läckte, enkelt fixat och billigt: 54 kr på Mekonomen.

    Oljeläckage från tråget: Till toppen av sidan
    Läckage från oljetråget
      Käferthias 2005-09-19 Ich habe meine Ölwannendichtung zu erneuern. Ich habe dafür in meiner Gruschtelkiste noch eine halbe Tube "Dirko HT" Dichtmasse gefunden. Leider habe ich die Anwendungsanleitung dafür nicht mehr, und im Netz sind mir die Beschreibungen nicht genau genug. Wie muss man also vorgehen?
    Das Offensichtliche:
    - Öl raus
    - Wanne abschrauben
    - Kontaktflächen säubern und penibel entfetten (mit Silikonentferner?)
    - Neuen "Dichtungsring" ziehen, auf der Kante der Ölwanne
    - Ölwanne schnellstmöglich anpressen und festschrauben
    Meine Fragen:
    - Wie lange muss ich warten, bevor ich neues Öl einfüllen und losfahren kann?
    - Dichtmasse muss nur auf eine Seite aufgebracht werden? (in der Anleitung stand etwas von "Nass in Nass"..
    - Beifahrerseitig ist noch so ein Geber eingeschraubt, der scheint auch leicht zu siffen. Kann ich den auch mit diesem Dirko-Zeugs abdichten?
      Stefan_SM_XM: Datenblatt Dirko HT: PDF. Ich habe bei der selben Aktion 3-4 Stunden gewartet bis Neubefüllung der Wanne. Den Geber hab ich damals mit Dirko rot wieder dichtbekommen.
      ix_ehm: Ich hab nun auch vor die Ölwanne neu abzudichten von meinem Ketten 24V. Hab Dichtmasse besorgt.... Ich hab eine Anleitung auf citdoks gefunden, die aber von einem Dieselmotor handelt. Ist was zu beachten bei der Demontage der Wanne? Außer dass ich den Sensor vorher rausdrehen muss.. Ist da irgendwas von innen an die Wanne geschraubt ?
      Lile221: Außer dem Temperatursensor steckt da nichts drin, wenn Du den Ölmeßstab vorher rausziehst, Du solltest aber auf den Ölstandssensor achten, der ragt schräg von oben in die Ölwanne hinein. Den Ansaugrüssel von der Ölpumpe wirst Du dagegen kaum übersehen können *g*. Die Dichtung soll vorher mit Heißluft erhitzt werden, dann geht die Ölwanne besser ab. Beim Zusammenschrauben achte aber auf die Anzugsmomente der M6-Schrauben rundherum, so furchtbar fest dürfen die nicht (1mdaN = 10Nm). Nach 1 Tag (oder wann die Dichtungsmasse halt ausgehärtet ist) nochmal mit dem Drehmomentschlüssel rundherum nachziehen. Ein Bildchen der ausgebauten und gesäuberten Ölwanne hab ich auch noch:
    Ölwanne
      Maak Felet fixat, det var oljetrycksgivaren som läckte, enkelt fixat och billigt: 54 kr på Mekonomen.

    Vevhusventilation: Till toppen av sidan
    Majonnäs?
      Love 2003-12-02 Har en BX 19 TRi -88. Upptäckte något konstigt när jag lyfte på oljepåfyllningslocket, en vitgrå särja ser ut som det kommit in vatten och blandat sig med oljan. Men på mätstickan ser oljan fin ut. Och den drar varken vatten eller märkvärdigt med olja. Har även kollat avgaserna och det ser bra ut, lite dålig förbränning bara men ingen vit eller blå rök. Bilen går utmärkt annars så jag undrar om det är fullt normalt med denna sörja? En grej som jag tänkt på är om det kan vara så att det kommer från slangarna som är helt skrovliga på insidan ser ut som dom har frätts sönder? Mvh love   Göran R: Åh,det låter som gammal hederlig majonnäs. En klassiker som uppstår när man kör korta sträckor när luften är kall och fuktig. Luften kondenseras och tar sig ner i vevhuset och under ventilkåpan. Därifrån går den in i motorn en gång till genom vevhusventilationen. Ifall man låter motorn bli genomvarm så förgasas kondensen och fukten drivs ur oljan. En varning för frusen vevhusventilation kan emellertid utfärdas. Det brukar finnas en del "stålull" i slangen från vevhusventilationens oljefälla som i vissa fall kan bli så ful av kondensbemängd olja att den fryser till. Då byggs det upp ett övertryck i vevhuset och motoroljan kan ta de mest otrevliga vägar ut ur motorn. Enligt initierade källor behövs inte den där stålullen.
      Anders (DK): Man må ikke glemme heller, at en del af rest produktet fra benzinens forbrænding faktisk er vand. En del af dette optages i motorolien, da den er hygroskopisk (vandsugende). Det er derfor det er så vigtigt at motoren bliver ordentlig varm, så vandet forgasser ud gennem olieventilationsslangerne.

    Frusen vevhusventilation
      Peter G 2002-03-27 Nu är det ett nytt problem. Ett par gånger denna vinter har vevhusventilationen frusit. Motorn är en 2.0 8v i en ZX volcane -93. Idag har jag tagit loss den grova isolerade slangen som sitter mellan nippel lågt med på motorn och upp till vid oljepåfyllningen. Längst ned i första böjen var den fylld med "oljegegga". Där har slangen en strypning, ska det vara så? Varför en snäv slangkrök?   NGS: Känt problem i PSA:s och Renaults motorer. Med bilen bör ha levererats ett nosskydd avsett att användas vintertid. Ifall du inte har fabriksskyddet, tillverka ett! Och putsa åtminstone på hösten slangen så att den är fri från "gegga". Det hjälper också att isolera slangen med t.ex. rörisolering. Fransmännens motorkonstruktioner orsakar att vattenånga samlas i slangen och tillsammans med olja bildas "geggan". Inget tecken på motorfel, bara en egenskap. (Och i södern medför detta inga problem .... ) Fryser slangen, så det minsta som kan hända är att övertrycket i motorn orsakar att oljan komer ut via oljestickan. I värsta fall blir följden en totalförstörd motor. Vintern -00 såg jag en XM-motor som hade blåst ett vackert hål rakt genom sidan på blocket pga frusen slang ..... Att köra en fransman vintertid UTAN nosskydd är att tigga om att slangen fryser med tillhörande risk för större problem. Nere i t.ex. Skåne är det inga problem, men redan i höjd med Stockholm är nosskyddet att rekomendera.
       Nosskyddet har vissa andra fördelar också :
       -värmeagregatet fungerar effektivare
       -motorn når fortare rätt arbetstemp -> bränsleförbrunkningen påverkas positivt
       -batteriet tar bättre emot laddning då temperaturen hålls högre i motorutrymmet
       -skyddar kylaren på utsidan mot salt och skit, cellerna täpps inte igen på utsidan.
      Peter G Tack för dina råd. Jag bor i Norrbotten och på min andra Cittra, en Xantia sitter alltid på nosskydd i kyla och det är ju mellan okt-juni! Till denna volcane finns inget skydd och nosen är svår att skydda, liksom lite för snygg. Bakom grillen kanske, men där sitter en elfläkt, lätt att den bromsas.   NGS: Ifall du inte vill placera wellpapp bakom grillen, så skär till en wellpappbit och fäst den BAKOM kylaren så att den täcker hela vägen, men är lös nedtill. Vinddraget styrs då UNDER bilen och slangarna är skyddade. Det här är inte lika effektivt som skydd framför kylaren, eftersom det inte inverkar positivt på bla värmeaggregatets egenskaper. Betr slangen, isolera den vintertid med t.ex. bergull eller rörisolering :) och putsa ur den åtminstone på hösten.
      Jan L: Jag har satt en plast bit för större delen av luftinsläppet under stötfångaren, detta medför att den på tempgivaren uppmätta temperaturen har stigit från 75-80 till 85-90. Jag har en ZX -18.i 16v -97
      Anders (DK): Problemet har jo värit meget udbredt og kendt som en katastrof på Berlingo'en (& Peug Partner). Har kostet flere motorhavari, da oljen sprutede ur pejlepindshullet som en geyser under körning. Sidan fik de även isolerade slanger. Problemet er ursprunglig för kall slange fra vevhusventilationen. Da kondenserer båda oljeång og vattenång, og danner oljegegga ("majonnes"). Det KAN även være en kass kylvatten thermostat, som börjar stänge mer eller mindre i konstant åben position, eller åbner for tidligt, førend motoren er ordentlig driftsvarm. Du kan kolla thermostaten i det mindste inte er åben konstant, ved at starte motorn (fra kall) og da med handen på den store topslangen til kylaren kende, at slangen förbliver kall, indtil thermostaten plötslig åbner, og lämner ur varmt vatten til kylaren, dér motorn er driftsvarm. Det er et meget säkkert koll på bilens kylvatten thermostat. Det er nämligen så, en kylvatten thermostat skal arbejde korrekt. Du kan även anvende et termometer, som kendes indikere korrekt, som konstant holdes mot toppen af motorn et lämpligt sted. Det måste holdes på plats af nogenting isolerende (skumplast ell dyl), for inte at utenoms temperatur forstörrer indikationen. Motorn skal da arbejde med en temperatur rundt 85 - 88 grdr. Ellers åbner thermostaten før tiden. Det kan være en fördel at montere en såkaldt vinter termostat, som åbner et par grdr senere, og motorn arbejder da liten varmere. Motorstyringens dator kompenserer selv gasblanding og tænding, at motorn inte börjar pinke.

    Vevhusventilation XM?
      Peter A 2002-06-27 Våra BX vänner pratar om "vevhusventilationen" ofta. Det verkar som stopp i den ofta är orsak till oljetörst. Har vi oxå en sån apparat i våra XM?   Abbe: Jodå XM har också en mindre begåvad konstruktion med en slang länst fram på motorn som är vevhusventilationen. Kör man mest kortare sträckor, får kondens i slangen och det blir lite kallare och dessutom inte isolerar slangen lite fryser det ihop. Du märker det när oljan täcker insidan på huven och sprutar ut där oljestickan är...;)
      Björn: Gegga i vevhusventilatioen bildas ofta vintertid. Litegrann är ingen fara, finns det mycket får man ta bort alla slangar, oljepåfyllning etc och göa rent! Ren & fin olja+filter inför vintern är också bra!

    Vevhusventilation XM-Xantia?
      Fredde 2003-03-16 En bekant som har en XM -92 med lilla motorn råkade ut för ett topplockshaveri i vinter när vevhusventilationen frös. Han ordnade med elektrisk uppvärmning av vevhusventilationen efter renovering. Är detta något som kan drabba Xantian? Kan det vara smart att ordna en elektrisk uppvärmning av vevhusventilationen i förebyggande syfte? Jag har en Xantia TCT -98b.   Lasse: Du har troligen redan det! Jag hade det på min -00 2,0. Tror att det kom på serie 2-orna.

    Värma vevhusventilationen XM 2,0
      Olof R:s hemsida: An important modification you have to do to the 2.0 liter engine on the Citroën XM to make it run in cool temperatures: The engine has an oil pipe in the front of the motor (marked with yellow). In cool weather a large amount off cool air blow trough the radiator and to the pipe. Condensate in the pipe may freeze and the return oil flow will be choked. Major damage! Solution: Wrap a warm water hose close together with the oil pipe (marked whit red). Isolate the water horse and oil pipe (marked which blue). Don't forget check the antifreeze level in the cooling system. And if you have a well served suspension system the car will run quite smooth even below -40 ° Celsius. Värmning av vevhusventilation på Citroën XM

    Frusen vevhusventilation Xsara Picasso
      Peter L 2003-01-03 Något olustigt hände idag med min Xsara Picasso -00 1.8 bensin på väg hem från jobbet. Jag har ca. 5km hem från jobbet, och när jag var nästan hemma så tändes oljetryckskampan. Den lyste i ca 5sek innan jag stannade. När jag öppnade huven så var oljestickan på väg ur och hela motorrummet nerkletat med motorolja. Jag rullade in i garaget och fyllde på en liter olja och startade. Samma sak igen..oljesprut... Ställde en kupevärmare under motorn och provade igen efter ett par timmar. Då verkade allt ok utom ett högljutt tickande någonstans från toppen. Vad har hänt? Är motorn så känslig? Och går en sån grej på garantin, eller måste jag ta det på försäkringen? Hade inte Xantia ett likande fel i början som blev garantisak?   Mats W: Det är lite av Citroen problem, dom lär sällan av felen som dom tidigare har haft. Jodå, det är säker din vevhusventilation som frusit, samma problem som fanns på BX,XM,Xantia, Citroen brukar komma med en förvärmningslang efter ett par år och sedan påstå att problemet är löst.Men det enda som fungerar är att varje höst rengöra vevhusventilationen och gärna montera en motorvärmare så kondensbildadet minskar till ett minimum. För man får alltid ett viss kondesering vintertid, om motorn är tillräkligt varm ångas det bort med resten av avgaserna. Om du har kört den torr kan du få framtida problem men det behöver inte vara så, du har väl 3 års garanti eller? Åberopa den då om du skött serviceintervallerna rätt.
      Peter L Var till macken idag och bytte olja. När jag fick rätt mängd i motorn så upphörde tickandet. Är det möjligen hydrauliska lyftare? Tror också att jag hittade rätt slang, en rätt smal slang som kom från ventilkåpan och slutade i en plastmoj en bit efter luftfiltret. När jag blåste i den så var det motstånd tills jag öppnade oljepåfyllningen, då gick det lätt att blåsa, så det borde vara rätt slang. Det gurglade lite i den så jag blåste ur den med tryckluft. Hoppas det räcker? Idag har jag i alla fall stannat varje kilometer och lyft på huven.... Undrar hur länge jag kommer att hålla på med det.......?   Tor: Det samma hände med min svägerskas picasso 1,8 -01 igår när hon var på väg hem från jobbet ( ca 3 km och 22 minus), vi ringde Citroën acistance och dom skickade ut en bärgare direkt och fixade fram en hyrbil.Tycker inte att man skal behöva göra rent ,felsöka,fylla olja när det finns garanti! Hon använder alltid motorvärmare/garage och bilen var på service i augusti och har gått ca 800 mil sen dess, oljan ser redan ut som om den har varit använd 3000 mil i en gammal dieselmotor! Man funderar jo på om den verkligen vart bytt? Min bil (C5 2,0 -01) är servad 2 veckor senare och har gått ca 700 mil, är helt klarbrun! Kan det vara gammal olja med mycket kondens/vatten som gör att vissa fryser ?
      Mats Problemet med frusen vevhusvent. sker oftast av bilar som körs kortare sträckor, som aldrig blir genomvarma.Man bygger upp en mängd oljesöjra i vevehusvent.slangen på detta vis. Ett sätt att enkelt kolla om man är i riskzon är att skruva av oljepåfyllningslocken och kolla på insidan av det, finns det rester av sörja där kan man vara säker på att det finns i vevhusvent. Detta problem finns även på andra bilar, även svenska.Dom har väl på senare år glömt att det är kallt på vintern i sverige eller så har amerikanarna bortrationaliserat problemet.Vintern alltså.
      Eigil K Citroën monterer en elektrisk uppvärmningsannordning, glödspiral, eller liknande,för att värma ventilationen, samt för bättre tomgång. Finns monterad på fabriken nån gång under 2001.
      Mörökölli Beträffande frusen vevhusventilation, montera nosskyddet på bilen, antingen det som levererats med bilen från fabriken ( BX, Xantia, C5 osv ) eller köp/tillverka ett. Isolera sedan slangen till vevhusventilationen med vanlig rörisolering. Kolla också att värmemotstånden i slangeländet är hela ( t.ex. Xantia ) Och ifall du nödvändigtvis måste ut med bilen i kylan, låt den gå litet på tomgång innan det bär iväg så att oljan hinner värmas upp. Och onödigt att pröva allt vad bilen går när kvicksilvret krupit ned från skalan. Fartvinden är verkligen kall när den smeker motorutrymmet. Överlevt -34 grader med C5 utan problem ;) Andra fabrikat förutom Citroën som kan drabbas av frusen vevhusventilation : Peugeot, Renault, alla tyskar ( VW verkar vara värre än PSA-motorer ;) ), alla italienare, svenska kvalitetsprodukter, jänkare, den uppgående solens underverk osv..... Den stora skillnaden är att fransyskornas ägare brukar vara medvetna om problemet och desutom vågar ventilera saken offentligt....
      Roland M Apropå frusen vevhusventilation, så har Volkswagen haft enorma problem denna vinter med Golf, Polo och Lupo modellerna. Problemet har varit så stort och omfattande att Volkswagen tvingats återkalla sålda bilar och bygga om dem så att de klarar vintern bättre. Frusen vevhusventilation är inte vanligare på Citroën än andra bra märken, men är det problem man är ute efter - då är "kvalitetsmärket" Volkswagen ett utmärkt val.

    Förhindra frusen vevhusventilation
       Bosse Bildoktorn:  (Aftonbladet 2005-01-01)
    Om du mest kör korta sträckor, lär dig hur du rengör vevhusventilationen och gör det därefter varje år runt nyåret. Annars är det stor risk att kondensvatten i systemet fryser till is och skapar övertryck i motorn. Resultatet blir i så fall att motorn läcker massor med olja.

    Förhindra frusen vevhusventilation
      Mick L 2003-01-23 Volkswagen har också problem med frusen vevhusventilation. En miljon 1,0 och 1,4 l motorer från 97 och framåt som finns i VAG bilarna kan frysa med för oss välkanda följder. VW bilarna får dock GRATIS extravärme inbyggt i vevhusventilationen om kunden så önskar plus att eventuella reparaturkostnader vid havari ersätts (tio års garanti utan kilometerbegränsning). Undrar om Citroënkundservice känner till detta... (allt enligt STERN vilket förvisso är en usel tidning)    Eigil: Precis så gör Citroën med, men om du ska säga till själva vet jag fortfarande inte. Värmesatserna finns.
      Roland M Volkswagens problem med frusen vevhusventilation har varit betydligt större och mer omfattande än Citroëns. Citroëns "bekymmer" ligger på samma nivå som andra bra kvalitetsmärken. (noteras bör att Volkswagen inte är ett kvalitetsmärke, de har haft så mycket bekymmer med sin nybilskvalitet de senaste åren att de nog får räknas som tillhörande Opel-klass eller t.o.m ännu sämre). C5 ligger dock i riskzonen för frusen vevhusventilation, men detta avhjälps genom att montera det kylarskydd som medföljer. En billig och enkel lösning. Tänk om Volkswagen hade skickat med det till sina bilar, då hade de inte haft dessa problem som de har nu.   Jonas H: Jag frågade den lokale auktoriserade Citroënverkstaden om denna värmesats för min BX, men enligt dem "är detta inget vi sätter in längre". Ingen sa något om garanti eller något liknande. Nej, man skulle byta huvudslangen (500:- mtrl-kostnad) och isolera den med "vanlig byggrörsisolering" och dessutom borra ett litet hål i oljepåfyllningslocket. Inget erkännande av att detta är ett kontruktionsfel, utan kunden ska stå för allt!
      Enar G: Min Berlingo -98 blev inkallad till verkstad för att få värme i vevhusventilationen. Kostade inget.

    Oljekylare: Till toppen av sidan

    Invändig motortvätt: Till toppen av sidan
    "Invändig motortvätt"?
      Freke 2000-03-31  Jag undrar om någon har erfarenhet av att "tvätta" motorn invändigt genom att ha ca 10% automatlådeolja blandat i motoroljan under en begränsad tidsperiod? Är det någon större fara att köra omkring med en skitig motor som låter och går bra bra, jag menar sitter skiten kvar på sina ställen där den inte gör någon skada?
      Ola O: Oljeskit och slam kan man ju se delvis under ventilhuskåpan så det går ju bra att undersöka. Om det är rent där så är det troligen lika rent i vevhuset. Om man inte har varit och tvättat i ventilhuset förstås. Och är det skitigt så är det de överallt. Men det går bra att få rent utan att öppna. Jag har provat på min SUZUKI med CRC invändig motortvätt som är en kemikalie man slår i oljehålet när motorn är fullt varm. Sen kör man en stund så CRC får verka. Då löser skiten upp sig och blandas med oljan. En del fastnar väl i oljefiltret och det mesta följer med ut när man tappar av spilloljan direkt efteråt. Resultatet ser bra ut och det hörs skillnad på motorgången, venilerna osv... efter tvätten. Man kan göra så några gånger vid varje oljebyte så får man rent i motorn. Om man sen kör på olja av hög kvalitet, helst syntet, och byter senast vid 1000 mil så mår motorn bra och länge. Sen har det också avgörande betydelse att motortempen är minst 90C vid all körning. Riskera inte lagren med hokuspokus diesel och ATF. Jag märkte att oljekanaler till kamaxlarna och vipparmarna blev rensade direkt av CRC så där blev det en klar förbättring. Ventilhuskåpan blev helt ren efter två omgångar. Andra gången körde jag faktiskt några timmar försiktig körning och tappade ut skiten direkt efteråt som het olja. Jo, det verkar bra det där CRC INVÄNDIG MOTORTVÄTT.

    Invändig motortvätt?
       Pettson 2004-07-08:   Hörde av en kollega att man i samband med oljebyte ska hälla i diesel i motorn och dra runt ett tag. Alltså först tömma ut gammal olja, sedan dra runt med diesel, tömma diesel, fylla på med ny olja. Kan detta vara en bra grej att pröva?   Benring: Diesel löser ju det mesta, dock låter det spontant som en grej jag INTE skulle göra på en äldre motor.
      Bilkille: Vissa rekommenderar just detta vid byte från mineral till helsyntet. Det är ju bra att lösa upp och få ut slam. Det finns ju högrenande oljor som absolut inte rekommenderas i en äldre motor, just för att de löser all skit även sot och liknande som gör minst skada om det stannar kvar. Det finns ju speciella tillsatser för just invändig motortvätt, Valvoline har en sort, Omega har en sort osv. Det sägs ju vara bra att köra innan ett oljebyte, men jag är också en aning tveksam... Det sista jag vill ha är igensatta oljekanaler pga lös skit...
      Ojay: Jag testade Omega 907 motorrengöring i min BMW 325. En lyftare hade börjat ticka och det är så förbaskat jobbigt att byta lyftare på de motorerna. Så jag testade. Och den har inte tickat sen dess. Det var iofs bara en vecka sen, så det återstår att se om "fixen" är bestående.
      Bilkille: Det är väl bl.a just effekten att lyftare och sånt blir tyst som är meningen med dessa medel. Jag har väl tänkt tanken på att testa själv, men är lite skeptisk just till att dra lös en massa skit i motorn. Jag tror nog att din BMW motor kommer att fortsätta vara tyst, för jag tvivlar inte på effekten däremot hur hälsosamt det är för maskineriet? Det sägs ju vara ofarligt, och jag tror knappast Omega säljer dåliga saker.
      Ojay: "Magin" med Omegas motortvätt är att den ändrar oljans viskositet så att den blir flyktigare. Det var viktigt att inte motorn skulle köras annat än på tomgång eftersom oljefilmen blir svagare med tillsatsen i. Har man frisk pump så klarar den att hålla filmen hel på tomgång, och om filmen håller så blir det inte mer slitage än normalt. Slitaget sker i stort sett endast när filmen spricker så att det blir metall mot metall.
      Bilkille: Jo, menar inte att sköljningen i sig är skadlig. Jag tänkte mer på efteråt, när all dynga har släppt så att säga. I min värld ser jag risken med igensatta kanaler och filter.. att själva grejen funkar betvivlar jag inte! Enligt uppgift så ska detta dock inte vara någon risk, surrade om Omegas motorskölj med en på Wennström Racing. Men min tanke är just att om man löser en massa slagg så måste det ju ta vägen någonstans?
      Ojay: Grejen är ju att man häller i smörjan (Omega 907 använde jag), sen kör man motorn på tomgång i 10 minuter, sen byter man olja och filter. När jag gjorde det så syntes det på oljan att den var lättflyktig när jag tömde ut den. Det var som om man hade spätt ut den. Det är väl meningen att skiten ska komma ut med den gamla oljan.
      Bilkille: Såg oljan "skitigare" ut också? Jag ställde just samma fråga till killen som ville sälja sköljen till mig, han sa just som du att det löser upp slam, men inte sot och liknande, dvs bara den mjuka skiten som ändå ställer till en del typ med lyftare och sånt. Onekligen är det intressant och förmodligen bra. De flesta oljefabrikanter har liknande produkter, så det bör knappast skada något. Men i min värld är jag trots allt lite fundersam på vart skiten tar vägen. För allt kommer ju ändå inte ut bara för att man tappar ur oljan. Skulle nog vilja köra åtminstone 2 korta oljebyten efter en behandling.
      Ojay: Jag såg ingen extra skit, men tittade inte så noga heller. Bilen har mig veterligen gått på bara bra oljor de senaste åren (Castrol SLX och Shell Helix Ultra), så det borde inte ha varit såå mycket skit i motorn. Jag skulle kanske inte hälla i den där fixen i en 30 år gammal motor som gått på biltema-olja hela livet..

    Invendig motorvask
       Karl (N) 2002-11-14:   Jeg personlig kjører innvendig motorvask fra QMI som løser opp sot og avleiringer når jeg kjøper en "ny" bruktbil. Dette må tappes av når motoren er varm. Det er veldig viktig dersom en ser på den gamle oljen en har tappet av blir den som asfalt når den blir kald. Etterpå monter nytt filter ny olje inkludert 1 liter QMI motorbehandling. Så skal motoren kjøres hardt i min 30 min, gjerne en tur på 2 timer. Denne behandlingen holder i 80 000 km. Dette produktet har jeg brukt i snart 10 år på alt motorisert jeg har.   CTA: Detta QMI är tydligen så bra att man inte ens behöver ha olja i motorn: 270 km uden olie på motoren... Da bilen havde dryppet af en time, og man var sikker på at der ikke var mere olie i motoren, startede man bilen og kørte 270 km med en hastighed på 60 km/t. Det tog ca. fem timer. En nøjere gennemgang af motoren viste, at den ikke havde taget skade. http://www.qmi.dk/html/presse4.html ....jaja...sånt där har man ju hört sägas förut...tillåt mig saga "humbug"...
       Karl (N): Dersom du ikke stiller større krav til motoren din en 270km så kan du jo prøve. Selvsagt skal vi ikke tappe av oljen av motorene våre. Det er gjort labratorietest på QMI PTFE motorbehandling som viser 88% reduksjon på slitasje og dette er underskrevet Det Norske Veritas AS. Men når det er dokumentert fra en slik instans er det vel ikke ineresant å lese om lenger..........
       Jeg har en Honda VF 1100C motorsykkel 1983 modell. Disse motorene har oljepumpe med for liten kapasitet. Tar oljen rett fra sumpen og opp til toppen. For tynne oljerør og har veldig stort problem med kamaksler og ventilløftere. 4 ventiler pr løfter krever stor kvalitet på oljefilmen for å motstå presset mellom løfter å kamm. Jeg kjøpte sykkelen for 11 år siden. Det var da pittings på kammene(små brennmerker) pga mangel på oljefilm. Den hadde gått 33 000km. Ble anbefalt å bytte alle fire kammene av Honda verksted (hadde ikke råd) Jeg behandlet sykkelen med "humbuggstoffet" og merket effektøkning og drivstoffreduksjon. Ved ca 80 000 km lånte jeg bort sykkelen og fikk den tilbake med ødlagt gearkasse. Verksted regning på 11 000,- nok og konklusjon var bomgiring. Ved ca 100 000 km ble det ulyd i motoren. Hadde ikke råd til Verksted igjen. Opnet motoren selv. Ulyder kom fra et dobbelt sporkulelager som ikke var dradd til med rett moment. Men verkstedet jeg brukte sist hadde også brukt silikon etter reparasjonen og den var i store klaser i oljesilen min. Måtte bruke blåsespiss for å få den rein. Dette i tillegg til liten kapasitet på oljepumpa er ingen god løsning. Lageret ble byttet med SKS og nå har sykkelen gått 140 000km med de samme kammene som jeg ble anbefalt å bytte ved 33 000km 107 000km senere og de ser likedan ut nå. Takket være QMI. Hilsen en litt provosert fornøyd QMI kunde.

    http://www.qmi.no/svensk/qmi.html

    Automatlådeolja?
      Mattias 2005-01-15   En fågel viskade i går i mitt öra att automatlådeolja är utmärkt för att lösa upp och skölja ur avlagringar ur motorn. Metod: Man kör motorn varm. Därefter tappar man ur oljan och häller i automatlådeolja. Sedan startar man motorn och låter den gå i en min. Sedan får bilen stå i ett dygn. Därefter startas motorn igen och får gå 30-60 sek. Sedan väntar man ytterligare ett halvt eller helt dygn innan man byter oljan mot ny vanlig motorolja. Synpunkter? Borde fågeln spärras in eller överhöljas med guld?   Roger W:  Automatlådsolja i motorn.........nä tror inte det! Automatlådsoljan har inte sådana egenskaper att jag skulle villa starta motorn ÖVERHUVUDTAGET med den istället för motorolja..... känn på lite olja och gämför motorolja och automatlådsolja...... då är 50% diesel olja i motoroljan + varmkörning +olje och oljefilter byte betydligt bättre.....
      Mattias  I grunden så borde det inte vara så stor skillnad på oljorna. I alla fall så är rimligtvis skillnaden mellan motorolja och diesel mycket större än skillnaden mellan motorolja och aut låd olja. En stor skillnad borde ligga i att motoroljan har tillsatser och temperaturegenskaper som gör den mer lämplig att smörja en motor än en växellåda medans aut låd oljan har tillsatser som bland annat gör att den mycket effektivt löser upp avlagringar då det måste vara helt rent inuti en aut låda. Det är dessa tillsatser som jag är ute efter. Då oljan endast skall smörja motorn i högst 2 minuter så torde vikten av att den till exempel tål bränsterester och olika temperaturer inte vara så stor. Däremot så måste den ju kunna smörja. Att smörja motorn med 50% diesel i oljan känns faktist betydligt mer labilt. Den måste även kunna smörja under en kallstart då det ju är en fördel om den är varm när den tappas ut så att så mycket som möjligt rinner ut.   Rålle:  Try & Error. Eller använd Omega 907 om jag minns rätt.
      Kjell H:  Varför inte helt enkelt använda helsyntet. Första gången man kör i det i en gammal bil får man byta oljefilter efter max 200 mil. Känns på vikten hur mycket skit som lossnat. Efter 500 mil olje och filterbyte, sen är motorn ren. Blandar du sen i 40-50 % E85 i bensinen,så har du rengjort tank och insprutningssystem efter ett tag. God ide att byta bränslefilter efter ett par tankningar, löser upp mycket skit och vatten från tanken.
      Roger W:  Saxat från Bosse Bildoktorn: ”Jag har två bilar, en sommarbil och en vinterbil. När jag skulle starta upp vinterbilen fick jag ett tips att fylla på med en halvliter ATF och köra ca tio mil innan jag byter. Det skulle rensa bort gammalt skräp och göra susen för gummipackningar. Är det bra? /Olof ”
      - ”Nej, jag tror inte att det är en bra idé. Automatlådeolja (ATF) är en transmissionsolja och passar inte i motorer. En del smörjer in kolvringar och cylindrar med ATF när de renoverar motorn - men det här är en annan sak. Jag tror mer på att hälla i "intravenös motortvätt", köra i tio minuter på förhöjd tomgång och sedan byta olja och filter. När det gäller packningar skulle jag hälla i "packningssvällare" samtidigt som den nya oljan blaskas i (och sedan köra några minuter med den nya oljan). /Bosse” (Publicerad: 2005-01-04)
      Rålle:  "intravenös motortvätt", köra i tio minuter på förhöjd tomgång och sedan byta olja och filter. När det gäller packningar skulle jag hälla i "packningssvällare ”
    intravenös motortvätt = Omega 907
    packningssvällare = Omega 917
      Andreas:  En automatlåda är byggd för att gå med atf olja (annat olje tryck å annat flöde annan uppbyggnad på olje pumpen) en vanlig oljepump i en motor får inte upp ett till räckligt olje tryck/flöde. Därimot att hälla i en rak olja i en sliten automat låda som är sliten fungerar att köra med ett bra tag. Jag skulle inte starta med atf olja i en motor!!!

    Oljetillsatser? Till toppen av sidan
    Swedol? QMI? Nulon?
      Jens U 2006-04-13  Hvad så med tilsatsprodukter, der lover lavere friktion etc.? Det lyder lidt som "snake-oil" - mirakelprodukter hvis mirakel er fortjenesten til producenten... Men jeg mener også folk her på siden har anbefalet lignende? Jeg har selv tænkt mig at prøve for første gang nogensinde og har købt en liter Swedol til mit kommende olieskift - sammen med min 5/40 helsyntetiske olie... Det kan vel ikke skade, så får jeg prøvet det.   Anders (DK):  Det kommer fuldstændig an på hvilken tilstand din motor er i! Hvis det er en forholdsvis ny (lav km) motor - får du absolut ingen glæde af Swedol. Er det derimod en ældre slidt motor, hvor du i forvejen måske tænkte på at bruge en tyktflydende mineralsk olietype med viskositets index 20w-50, ja så har det bevisligt, hørbart og mærkbart en effekt. Men de fleste danskere ville forlængst have skrottet sådan en bil. Det er bare fattigrøve som mig der bliver ved med at lappe sammen på sådan noget.
       Swedol er ett tilsettingsprodukt baseret på teflon. Samme som Nulon men Swedol er fortyndet mere i motorolie. Det funkede som et mirakel i min gamle CX og min nuværende BX16.
      Jens U  Haha - jamen Anders vi er flere!!! Og som du ser i min signatur har min sorte drøm kørt 260.000, så den går vist ikke lige under kategorien "lav km".   Karl (N):  Jeg personlig kjører innvendig motorvask fra QMI som løser opp sot og avleiringer når jeg kjøper en "ny" bruktbil. Dette må tappes av når motoren er varm. Det er veldig viktig dersom en ser på den gamle oljen en har tappet av blir den som asfalt når den blir kald. Etterpå monter nytt filter ny olje inkludert 1 liter QMI motorbehandling. Så skal motoren kjøres hardt i min 30 min, gjerne en tur på 2 timer. Denne behandlingen holder i 80 000 km. Dette produktet har jeg brukt i snart 10 år på alt motorisert jeg har.
      CTA:  Detta QMI är tydligen så bra att man inte ens behöver ha olja i motorn: 270 km uden olie på motoren... Da bilen havde dryppet af en time, og man var sikker på at der ikke var mere olie i motoren, startede man bilen og kørte 270 km med en hastighed på 60 km/t. Det tog ca. fem timer. En nøjere gennemgang af motoren viste, at den ikke havde taget skade. http://www.qmi.dk/html/presse4.html ....jaja...sånt där har man ju hört sägas förut...tillåt mig saga "humbug"...
      Karl (N):  Dersom du ikke stiller større krav til motoren din en 270km så kan du jo prøve. Selvsagt skal vi ikke tappe av oljen av motorene våre. Det er gjort labratorietest på QMI PTFE motorbehandling som viser 88% reduksjon på slitasje og dette er underskrevet Det Norske Veritas AS. Men når det er dokumentert fra en slik instans er det vel ikke ineresant å lese om lenger..........
       Jeg har en Honda VF 1100C motorsykkel 1983 modell. Disse motorene har oljepumpe med for liten kapasitet. Tar oljen rett fra sumpen og opp til toppen. For tynne oljerør og har veldig stort problem med kamaksler og ventilløftere. 4 ventiler pr løfter krever stor kvalitet på oljefilmen for å motstå presset mellom løfter å kamm. Jeg kjøpte sykkelen for 11 år siden. Det var da pittings på kammene(små brennmerker) pga mangel på oljefilm. Den hadde gått 33 000km. Ble anbefalt å bytte alle fire kammene av Honda verksted (hadde ikke råd) Jeg behandlet sykkelen med "humbuggstoffet" og merket effektøkning og drivstoffreduksjon. Ved ca 80 000 km lånte jeg bort sykkelen og fikk den tilbake med ødlagt gearkasse. Verksted regning på 11 000,- nok og konklusjon var bomgiring. Ved ca 100 000 km ble det ulyd i motoren. Hadde ikke råd til Verksted igjen. Opnet motoren selv. Ulyder kom fra et dobbelt sporkulelager som ikke var dradd til med rett moment. Men verkstedet jeg brukte sist hadde også brukt silikon etter reparasjonen og den var i store klaser i oljesilen min. Måtte bruke blåsespiss for å få den rein. Dette i tillegg til liten kapasitet på oljepumpa er ingen god løsning. Lageret ble byttet med SKS og nå har sykkelen gått 140 000km med de samme kammene som jeg ble anbefalt å bytte ved 33 000km 107 000km senere og de ser likedan ut nå. Takket være QMI. Hilsen en litt provosert fornøyd QMI kunde.
      Mats S:  Gjorde invändig motortvätt med CRC (56kr) och bytte oljefilter på min GTI 86. Samtidigt bytte jag till en helsyntet växellådsolja också. Wow!! Resultatet var mer än märkbart. Det blev helt nytt liv i maskinen. Råstyrka och pigghet som jag inte känt tidigare. Om det beror på filterbyte, motortvätt, helsyntet eller alla tre vet jag inte.

    Qmi - Det virker, tror jeg!
      Pål 2006-05-15  Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det, men: Jeg har akkurat byttet motor i min 25TRD (turbodiesel), hadde på ny olje, kjørte etpar dager, tappet av (allerede svart) , på med ny olje, filter og Qmi motorbehandling. Det første jeg merket er mykere/stillere gange, noe som tydelig høres ved lett driv (ikke gass/motorbrems), dessuten har jeg nå oljetrykk nesten umiddelbart ved oppstart, ikke 4-5 sekunder etter. Jeg er spent på åssen dette funker videre(oljetrykk ved helt kald motor).   Jonsto:  Husk å sett på QMI merket (f.eks. på en av siderutene bak) da Pål! Velkommen (håper jeg) i "de frelstes klubb".

    Till startsidan Till huvudsidan med mekartips Till sidans topp Till toppen av sidan